Ιστορία EL

Τεχνολογία CLEANMAG: Το ιστορικό σε περίληψη

istoria

H τεχνολογία CLEANMAG εφευρέθηκε στο τέως ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ (σήμερα Πανεπιστήμιο Δυτική Αττικής) το 1997, από τον Δρ. Γιώργο Νικολαΐδη, ο οποίος και την κατοχύρωσε με Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.  Η τεχνολογία, που είναι αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας, βραβεύτηκε ουκ ολίγες φορές, από οργανισμούς όπως ο ΟΒΙ και το Εμπειρίκιο Ίδρυμα, ενώ κατάφερε να αποσπάσει το 2ο βραβείο από την  Seatrade Dubai Maritime Awards και τον IMO. Είναι σκόπιμο να ανφερθεί πως η τεχνολογία είναι η πλέον φιλική προς το περιβάλλον, καθώς δεν είναι τοξική προς το αυτό, ενώ αποτελεί βέλτιστο τρόπο προστασίας του, λαμβάνοντας διθυραμβικά σχόλια και δημοσιεύσεις από εγχώρια και διεθνή μέσα, όπως το BBC, MEGA και άλλα.

 

Η πιστοποίηση της τεχνολογίας ήρθε με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω του προγράμματος LIFE ( LIFE99 ENV/GR/000567 program with beneficiary the PUAS). Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά από ότι φαίνεται και από την επιστολή του τότε Διευθυντού των προγραμμάτων LIFE.

 

Από την έκδοση της Κομισσιόν το project LIFE για την τεχνολογία Cleanmag  ήταν ένα από τα 50 καλύτερα προγράμματα στην διάρκεια της περιόδου των 12 ετών για όλη την Ε.Ε. (LIFE-Environment 1992-2004 “Demonstrating excellence in environmental innovation”), ενώ σε μία επόμενη έκδοση των προγραμμάτων LIFE η τεχνολογία CLEANMAG χαρακτιρίζεται ως «Καλή πρακτική» για την βέλτιστη αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης.

 

Οι βραβεύσεις  δεν σταματούν εκεί, καθώς με την ίδρυση της spin-off εταιρείας, η τεχνολογία βραβεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, στο πλάισιο της Ακαδημαϊκής Αριστείας στην Καινοτομία.

Παράλληλα, ο Δρ. Νικολαϊδης προσκλήθηκε στην πετρελαιοκηλίδα του κόλπου Μεξικού, όπου αξιολογεί την κατάσταση, ενώ εκδίδεται και η πιστοποίηση/άδεια χρήσεως της τεχνολογίας στις ΗΠΑ, από τον οργανισμό EPA.

 

Σήμερα,μετά την επίσημη αποδοχή της λειτουργικότητας της τεχνολογίας από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την επίσκεψη της κυβέρνησης στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα της έρευνας βρίσκουν πρακτική εφαρμογή στην ΛΔΚ, με την πληρη στήριξη της κυβέρνησης της, αντιμετωπίζοντας ριζικά το πρόβλημα της μόλυνσης των υδάτων από πετρελαιοκηλίδες σε περιοχές της χώρας.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑